Column Armand – Vaders met dochters kunnen niet om Frozen heen

In de reeks ‘genieten van het vaderschap’ geeft Armand Sag wekelijks een inkijkje in zijn leven en vaderschap. Ook reflecteert hij op de rol die de vader in onze samenleving heeft. Deze keer schrijft Armand over een onderwerp dat iedere vader van een dochter zal herkennen: Frozen.

Wat doe je als jouw dochtertje beteuterd terugkomt van school en zegt Frozen niet meer leuk te vinden? Precies, je voelt aan dat iemand in haar klas dit gezegd heeft en gaat er tegenin. Dit is uiteraard niet in de laatste plaats omdat je anders de hele inrichting van haar slaapkamer weer moet veranderen van Frozen naar iets anders.

Frozen is voor baby’s

Na even doorvragen, kwam de welbekende aap al uit de mouw. Ze vond Frozen voor kleine kindjes en babies, want dat had klasgenootje Jackie (gefingeerd zodat ik geen boze anti-Frozen-fans aan mijn deur krijg) gezegd. Volgens Jackie was Frozen voor kleine kindjes en dat kon mijn kleine meid niet verkroppen. Ook omdat de rest van de klas haar toen blijkbaar uitlachte vanwege haar Frozen-jurk, Frozen-jas en, zoals je waarschijnlijk al kunt raden, ook haar Frozen-lunchset. “Maar”, zei ik zonder enige vertraging, “Papa houdt van Frozen en papa is zeker niet klein.” Ze keek verbaasd op en bekeek mij van top tot teen. Ze beaamde dat papa met 1.87 meter de langste papa op het schoolplein is en ook langer dan alle conciërges. Ze vertelde dat ik papa zelfs langer is dan Meester Vince van gym! “Dus”, herhaalde ik, “papa is niet klein en papa houdt juist heel erg van Frozen.” Ze knikte vrolijk en zei “Dan vind ik Frozen ook nog leuk!”.  

Dat deel was geregeld. Nu nog de rest van haar klas en natuurlijk Jackie. Ik had eerder al gehoord dat zij nogal een bullebakje is op een niet-schattige manier dus hoe kon ik dit nu het beste aanpakken? Voordat ik het antwoord had, kwam mijn dochtertje al aanrennen. “Nu jij Frozen ook leuk vindt, heb ik een Frozen-hoed gemaakt voor jou, baba!”. De schat had snel een papieren hoedje voor mij in elkaar geknutseld. Dat bracht me op een idee…

Papa verkleed als Elsa

De volgende dag was het toevallig mijn verjaardag en wat doe je als jij jouw dochtertje wilt duidelijk maken dat je dol bent op Frozen? Juist, je verkleedt je als Elsa; compleet met jurk en dus hoedje. Nu zullen ingewijden stellen dat er geen hoedje hoort te zijn, maar ik kan jullie ook geruststellen: het was een heel erg mooi hoedje in typische Frozen-stijl. En zo bracht ik op mijn verjaardag mijn dochtertje naar school, liep op een Vogue-achtige manier triomfantelijk door het schoolplein tot in de klas van mijn dochtertje. Daar danste ik enkele keren in een rondje en keek bewust naar Jackie met de woorden: “Ik ben dol op Frozen, ik vind Anna leuk maar ook Olaf en Kristoff!”. Het hoge woord kwam er al snel uit bij haar: “Ik vind Elsa leuker!” Alhoewel het bedoeld was als repliek op mij, kon ik alleen maar zeggen “Ik ook! Daarom ben ik verkleed als Elsa!” Ze droop af, de rest van de klas giechelde en lachte. Sommigen wilden mijn jurkje aanraken. De juf lachte ook mee en ik moest na vijftien minuten wel weer de klas uit van de juf.

Trotse papa

Alhoewel het stukje schoolplein en straat tot aan de auto, nog de nodige nekken deden omdraaien, voelde ik niks dan trots. Door mijn handelen gaf ik mijn dochter het gevoel dat haar gevoelens er mogen zijn. Als zij iets leuk vindt, en niemand anders vindt het leuk, dan mag ze dat alsnog leuk vinden. Net toen ik overstak, vroeg een meneer nog “Ehm, feestje?” terwijl hij wees naar mijn outfit om half 9 ’s ochtends. “Dochter!” riep ik in alle vluchtigheid. Hij knikte begripvol en zei “Ah zo.” terwijl hij snel doorliep. Ik verbaasde me ineens over hoeveel vaders mij begripvol toeknikten. Blijkbaar doen vaders die vaker voor hun kinderen. Het grote moment kwam later die dag toen mijn dochtertje terugkwam van school. “Baba, baba, iedereen op school vindt Frozen weer leuk dus ik wil morgen mijn Frozen-kleding weer aandoen!”.

Mooi zo, mission accomplished.

Armand Sag (1984) is vader van een dochter (2015) en zoon (2019) en student Ecologische Pedagogiek. In 2020 was hij een van de hoofpersonen in de NPO-documentaire Verstoten Vaders. Met zijn eigen ervaring als uitgangspunt maakt hij zich hard voor de bewustwording rondom het belang van betrokken vaderschap. Elke woensdag verschijnt zijn nieuwe column op VADER Magazine.

Columnist Armand Sag

Deel dit artikel:

Dit item bevat de vader thema's:

Plaats een reactie

blog items met hetzelfde thema

maternal gatekeeping

Maternal gatekeeping en de vaderrol bij opvoeding

Maternal gatekeeping is een fenomeen dat zich vaak kort na de geboorte van een baby aandient en waardoor je als kersverse vader misschien niet altijd de rol pakt die je ...

Waarom het goed is als je als vader voorleest

We weten natuurlijk al jaren dat voorlezen een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen. Maar wist je dat als een vader voorleest, dat nog eens extra voordelen met ...
Band tussen vader en baby

Hoe krijg je als vader een veilige hechting met je baby? 14 tips!

Kun je als vader vanaf het begin een band opbouwen met je baby? Spoiler alert: ja, dat kan! In dit artikel vertellen we je meer over de hechtingsrelatie tussen vader ...
vader dochter quality time

Column Armand: Je snapt het pas als je zelf vader bent

In de reeks 'genieten van het vaderschap' geeft Armand Sag wekelijks een inkijkje in zijn leven en vaderschap. Ook reflecteert hij op de rol die de vader in onze samenleving ...

Vader worden en niet getrouwd? Hier moet je op letten!

Als je vader wordt ben je in Nederland niet automatisch ook de juridische vader van je kind. Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap met de moeder ...

Omgaan met een miskraam: hoe doe je dat als vader?

Een miskraam: het is iets wat je als aanstaande vader nooit hoopt mee te maken, maar ongeveer tien procent van alle zwangerschappen mondt uit in een miskraam. Zelf dacht ik ...
aandacht voor je kind

Papa zijn: zó heb je als vader en kind samen een leuke dag!

Een aanwezige en betrokken papa zijn: dat is mijn uitgangspunt sinds ik vader ben geworden. Maar ja, écht aandacht voor je kind hebben, hoe doe je dat als je nog ...
vader dochter quality time

Column Armand: Je snapt het pas als je zelf vader bent

In de reeks 'genieten van het vaderschap' geeft Armand Sag wekelijks een inkijkje in zijn leven en vaderschap. Ook reflecteert hij op de rol die de vader in onze samenleving ...

Vader worden en niet getrouwd? Hier moet je op letten!

Als je vader wordt ben je in Nederland niet automatisch ook de juridische vader van je kind. Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap met de moeder ...

Dit vind je vast ook interessant

vader dochter quality time

Column Armand: Je snapt het pas als je zelf vader bent

kledingmerk voor vaders

Hét kledingmerk voor vaders: Daddycoolsquad

cursus voor aanstaande vaders

De cursus voor aanstaande vaders van David Borman