12x de leukste boeken voor aanstaande vaders!

Als je vader wordt staat je wereld op zijn kop. Boeken voor aanstaande vaders kunnen je helpen om de belangrijkste vragen die je hebt te beantwoorden. Maar ja, wat zijn nu de leukste boeken voor aanstaande vaders? VADER Magazine las zich suf met als resultaat: de 12 leukste boeken voor aanstaande vaders.

Boeken voor aanstaande vaders: van ‘lollig’ tot bloedserieus

Wanneer je als aanstaande vader op zoek bent naar informatie, heb je geluk. Er zijn namelijk veel verschillende boeken voor aanstaande vaders in omloop en zeker de laatste paar jaar is er een flink aantal nieuwe titels bijgekomen. Toch kan het lonen om een aantal titels goed te vergelijken voordat je tot aanschaf overgaat. De toon van de boeken kan onderling namelijk sterk variëren en het is de kunst om een boek te vinden dat bij jouw behoefte past. Ben je op zoek naar een luchtig boekje of zoek je juist verdieping in je vaderschap? VADER Magazine selecteerde voor jou het volgende overzicht:

boeken voor aanstaande vaders

  1. Aanpakken voor Aanstaande Vaders – David Borman

Aanpakken voor Aanstaande Vaders is misschien wel het meest gedetailleerde boek dat er in Nederland is verschenen over wat je als vader en partner kunt doen tijdens de zwangerschap, tijdens de bevalling en in de periode
daarna. Auteur David Borman is jarenlang werkzaam geweest als verloskundige en is daarnaast zelf ook vader. In zijn boek brengt hij beide perspectieven samen, met een praktisch handboek als resultaat. Een completer boek zijn we nog niet tegengekomen!

2. Vader op Komst – Willem Bisseling

In de inleiding van Vader op Komst schrijft auteur Willem Bisseling dat dit het boek is dat hij zelf had willen lezen toen hij vader werd. En het moet gezegd: het is een waardevol document geworden die je als aanstaande vader een
flink eind op weg kan helpen. In heldere bewoording geeft Bisseling informatie over de zwangerschap en de eerste periode na de geboorte. Het boek bevat veel informatie en lijstjes die je ook in andere boeken voor aanstaande vaders vindt, maar in Vader op Komst gaat het vaak nét wat dieper, waarbij Bisseling het in een herkenbare, persoonlijke context plaatst.

3. De Vaderbijbel voor Echte Mannen – Jan Peter Jansen

De titel mag dan een beetje macho klinken, De vaderbijbel voor echte mannen gaat wat betreft informatie een stuk dieper dan de meeste andere boeken voor aanstaande vaders. Naast praktische informatie over de zwangerschap en geboorte gaat auteur Jan Peter Jansen ook in op wetenschappelijke, emotionele en juridische aspecten van het (aanstaand) vaderschap. Leuk om als aanstaande vader ook alvast een sneak preview te krijgen van de fases die nog gaan komen.

boeken voor aanstaande vaders

4. Kickstart je Vaderschap – Robin van Tilburg

Kickstart je Vaderschap is een eigen uitgave van VADER Magazine en wijkt qua inhoud iets af van de meeste andere boeken in deze lijst. De meeste boeken voor aanstaande vaders behandelen de verschillende stadia van de zwangerschap en staan uitgebreid stil bij het (mogelijke) verloop van de bevalling. Kickstart je Vaderschap zoomt als het ware wat meer uit en zet je aan het denken. Bijvoorbeeld: wat voor vader wil ik zijn? Hoe kan ik mijn vaderrol invullen? Maar ook: hoe kan ik de beste start creëren voor mijn gezin en wat zijn de voordelen van vaderschapsverlof? En hoe bespreek ik dit laatst met mijn werkgever? Je kan dit boek zien als aanvulling op een ander, meer praktisch ingestoken boek zoals Aanpakken voor Aanstaande Vaders.

5. Tuurlijk Schatje – Jasper Rombout

Het boek Tuurlijk Schatje van auteur Jasper Rombout is ideaal voor de snelle, dagelijkse ‘vader-kick.’ Even een momentje om stil te staan bij wat er nu eigenlijk staat te gebeuren. De inhoud van het boek is ook verkrijgbaar als app en zo is het boek ook geschreven! Als je de app hebt geïnstalleerd, krijg je dagelijks een bericht dat voor herkenning zorgt en waarvan je gegarandeerd gaat glimlachen. Tuurlijk Schatje is ontwikkeld om jou als aanstaande vader op ludieke wijze door de zwangerschap heen te ‘slepen’, als een steuntje in de rug. Wil je de app openen of liever met het boek beginnen? Aan jou de keuze!

6. Vader worden voor Dummies – Matthew Miller

Toegegeven: Vader worden voor Dummies is niet een van de meest toegankelijke boeken voor aanstaande vaders, maar wel één van de meest complete wanneer je op zoek bent naar feitelijke informatie over de zwangerschap, de geboorte en over de periode daarna. Heb je een vraag? Dan is de kans groot dat het in Vader worden voor Dummies wordt behandeld.

7. Zwangerschapsmanagement voor mannen – Henk Hanssen

Henk Hanssen is de initiatiefnemer van het vaderschapsplatform IkVader en auteur van meerdere boeken over vaderschap. Zijn boek Zwangerschapsmanagement voor mannen én opvolger Babymanagement voor mannen zijn al jarenlang erg populaire boeken voor aanstaande vaders. Dat is volkomen terecht. De boeken van Hanssen zijn fraai vormgegeven, bevatten waardevolle en toegankelijke informatie én zijn geschreven in een taal die mannen verstaan. Als je op zoek bent naar een naslagwerk over alles rondom zwangerschap en geboorte, ga je die met Zwangerschapsmanagement voor mannen en Babymanagement voor mannen zeker vinden!

boeken voor aanstaande vaders

8. De Vaderfactor – Stephan B. Poulter

De Nederlandse vertaling van het in 2019 verschenen boek de Vaderfactor heeft veel losgemaakt. Hoewel deze titel niet per se in een lijstje van boeken voor aanstaande vaders voorkomt, is de Vaderfactor wel heel waardevol om te lezen als aanstaande vader. Het boek behandeld namelijk één van de belangrijkste thema’s van aanstaand vaderschap, namelijk bewustwording van welke impact je als vader hebt op het leven van je kind. Want de conclusie van dit boek is helder: als vader heb je, zowel positief als negatief, een erg grote impact op het leven van je kind. Absolute aanrader voor iedere aanstaande vader!

9. Zwangerschapsboek voor Mannen – Gerard Jansen

Het Zwangerschapsboek voor Mannen van Gerard Jansen geldt als jaren als één van de populairste boeken voor aanstaande vaders om cadeau te doen. Het boek is luchtig, leest lekker weg en bevat veel humor. Ondanks het humoristische aspect blijft het boek informatief en geeft het je als aanstaande vader veel houvast. Met de tijdlijn in het boek kun je het verloop van de zwangerschap volgen, en krijg je informatie over zaken die daarmee samenhangen. Denk aan achtergrondinformatie over de ontwikkeling vna de baby, hormonale veranderingen bij de zwangere vrouw én wat je als aanstaande vader kunt én moet doen.

10. Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt – Kluun

Help! ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt mag gerust de ‘standaard’ worden genoemd wanneer we het hebben over boeken voor aanstaande vaders. Over de stijl van het boek zijn de meningen verdeeld. De een vindt het geweldig, de ander beschouwt het als grappig, maar niet bijzonder informatief. Wat je er ook van vindt: Help! ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt heeft wel degelijk een belangrijke functie. Zo komen aanstaande vaders die normaal gezien misschien niet zo van het lezen zijn toch in aanraking met waardevolle informatie. De ondertitel is in ieder geval al uitnodigend: ‘Alles wat u nooit over zwangerschap en baby’s wilde weten.’

11. Zo doe je dat, Papa – Shawn Bean

De serie Zo doe je dat staat bekend om de wervend geschreven, vlotte titels. Zo doe je dat, papa valt ook absoluut in die categorie. Het boek ligt erg in lijn met de meeste boeken voor aanstaande vaders: humoristisch en luchtig geschreven, maar toch informatief genoeg om tot aanschaf over te gaan. Het boek heb je overigens zo uit: het bevat meer plaatjes dan tekst. Ideaal wanneer je zo af en toe een shot vaderschap tot je wil nemen.

12. Commando Papa – Neil Cinclair

Het boek Commando Papa van auteur Neil Cinclair doet precies wat je verwacht bij de titel: informatie geven in een taal die ‘stoere’ mannen aanspreekt. Commando Papa is geschreven als militair handboek en zou je kunnen omschrijven als een basishandleiding voor aanstaande én kersverse vaders. Het boek bevat instructies voor alles wat je moet doen met baby’s en peuters. De originele stijl en de gekozen invalshoek maakt dat je het boek in één keer uitleest. Om het daarna nog eens op te pakken.

Welke boeken voor aanstaande vaders mogen volgens jou niet ontbreken in dit overicht? We horen graag van je. Laat je tips achter in een reactie of stuur ons een bericht!

Deel dit artikel:

Dit item bevat de vader thema's:

Plaats een reactie

blog items met hetzelfde thema

De rol van de vader in de kraamweek: dit is waarom je thuis wil zijn!

Veel vaders nemen vrij op het moment dat de kraamzorg  weer is vertrokken. Praktisch gezien is dat logisch en het scheelt natuurlijk (vakantie)dagen, maar toch is het aan te raden ...

Vader en ongehuwd? Hier moet je op letten!

Als biologische vader ben je in Nederland niet automatisch ook de juridische vader van je kind. Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap met de moeder van ...

Als het misgaat…

Ongeveer tien procent van alle zwangerschappen mondt uit in een miskraam. Dat is wat de statistieken ons laten zien. Maar toch dacht ik altijd: dat gebeurt ons niet. Gewoon wat ...

De rol van de vader in de kraamweek: dit is waarom je thuis wil zijn!

Veel vaders nemen vrij op het moment dat de kraamzorg  weer is vertrokken. Praktisch gezien is dat logisch en het scheelt natuurlijk (vakantie)dagen, maar toch is het aan te raden ...

Vader en ongehuwd? Hier moet je op letten!

Als biologische vader ben je in Nederland niet automatisch ook de juridische vader van je kind. Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap met de moeder van ...

Als het misgaat…

Ongeveer tien procent van alle zwangerschappen mondt uit in een miskraam. Dat is wat de statistieken ons laten zien. Maar toch dacht ik altijd: dat gebeurt ons niet. Gewoon wat ...
aandacht voor je kind

Aandacht voor je kind: zó heb je samen een leuke dag!

Écht aandacht voor je kind hebben, hoe doe je dat als je nog meer wil doen op een dag? Als bewust parttime werkende papa heb ik de luxe om iedere ...

De rol van de vader in de kraamweek: dit is waarom je thuis wil zijn!

Veel vaders nemen vrij op het moment dat de kraamzorg  weer is vertrokken. Praktisch gezien is dat logisch en het scheelt natuurlijk (vakantie)dagen, maar toch is het aan te raden ...

Vader en ongehuwd? Hier moet je op letten!

Als biologische vader ben je in Nederland niet automatisch ook de juridische vader van je kind. Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap met de moeder van ...

Dit vind je vast ook interessant

boeken voor aanstaande vaders

12x de leukste boeken voor aanstaande vaders!

Vaderschapsverlof in de praktijk

Vaderschapsverlof in de praktijk: het verhaal van Peter

podcasts over vaderschap

[PODCAST] The Stay Home Dad Podcast