15x de leukste boeken voor aanstaande vaders!

Als je vader wordt staat je wereld op zijn kop. Boeken voor aanstaande vaders kunnen je helpen om de belangrijkste vragen die je hebt te beantwoorden. Maar ja, wat zijn nu de leukste boeken voor aanstaande vaders? VADER Magazine las zich suf met als resultaat: 15x de leukste boeken voor aanstaande vaders.

Boeken voor aanstaande vaders: van ‘lollig’ tot bloedserieus

Ben je op zoek naar een boek voor aanstaande vaders? Dan heb je geluk: de laatste jaren zijn er een flink aantal boeken voor vaders bijgekomen, waarvan veel specifiek voor aanstaande vaders. Maar ja, als de keuze reuze is, welke moet je dan kiezen? Voordat je een willekeurig boek voor aanstaande vaders in je winkelmandje stopt, loont het om eerst even aantal boeken te vergelijken. De toon van de boeken kan onderling namelijk sterk variëren en het is de kunst om een boek te vinden dat bij jouw behoefte past. Ben je op zoek naar een luchtig, komisch boek voor aanstaande vaders of zoek je juist verdieping in je vaderschap? Met dit overzicht helpen we je alvast een eindje op weg. Doe er je voordeel mee!

De leukste boeken over vaderschap - Aanpakken voor Aanstaande Vaders

1. Aanpakken voor Aanstaande Vaders – David Borman

Aanpakken voor Aanstaande Vaders is misschien wel het meest gedetailleerde boek dat er in Nederland is verschenen over wat je als vader en partner kunt doen tijdens de zwangerschap, tijdens de bevalling en in de periode daarna. Auteur David Borman is jarenlang werkzaam geweest als verloskundige en is daarnaast zelf ook vader. In zijn boek brengt hij beide perspectieven samen, met een praktisch handboek als resultaat. Een completer boek zijn we nog niet tegengekomen!

De leukste boeken voor aanstaande vaders - Vader op Komst

2. Vader op Komst – Willem Bisseling

In de inleiding van Vader op Komst schrijft auteur Willem Bisseling dat dit het boek is dat hij zelf had willen lezen toen hij vader werd. En het moet gezegd: het is een waardevol document geworden die je als aanstaande vader een flink eind op weg kan helpen. In heldere bewoording geeft Bisseling informatie over de zwangerschap en de eerste periode na de geboorte. Het boek bevat veel informatie en lijstjes die je ook in andere boeken voor aanstaande vaders vindt, maar in Vader op Komst gaat het vaak nét wat dieper, waarbij Bisseling het in een herkenbare, persoonlijke context plaatst.

De leukste boeken voor aanstaande vaders - De Vaderbijbel voor Echte Mannen

3. De Vaderbijbel voor Echte Mannen – Jan Peter Jansen

De titel mag dan een beetje macho klinken, het boek De Vaderbijbel voor Echte Mannen gaat wat betreft informatie een stuk dieper dan de meeste andere boeken voor aanstaande vaders. Naast praktische informatie over de zwangerschap en geboorte gaat auteur Jan Peter Jansen ook in op wetenschappelijke, emotionele en juridische aspecten van het (aanstaand) vaderschap. Leuk om als aanstaande vader ook alvast een sneak preview te krijgen van de fases die nog gaan komen.

De leukste boeken voor aanstaande vaders - Kickstart je Vaderschap

4. Kickstart je Vaderschap – Robin van Tilburg

Kickstart je Vaderschap is een eigen uitgave van VADER Magazine en wijkt qua inhoud iets af van de meeste andere boeken in deze lijst. De meeste boeken voor aanstaande vaders behandelen de verschillende stadia van de zwangerschap en staan uitgebreid stil bij het (mogelijke) verloop van de bevalling. Kickstart je Vaderschap zoomt als het ware wat meer uit en zet je aan het denken. Bijvoorbeeld: wat voor vader wil ik zijn? Hoe kan ik mijn vaderrol invullen? Maar ook: hoe kan ik de beste start creëren voor mijn gezin en wat zijn de voordelen van vaderschapsverlof? En hoe bespreek ik dit laatst met mijn werkgever? Je kan dit boek zien als aanvulling op een ander, meer praktisch ingestoken boek zoals Aanpakken voor Aanstaande Vaders.

De leukste boeken voor aanstaande vaders - Tuurlijk Schatje

5. Tuurlijk Schatje – Jasper Rombout

Het boek Tuurlijk Schatje van auteur Jasper Rombout is ideaal voor de snelle, dagelijkse ‘vader-kick.’ Even een momentje om stil te staan bij wat er nu eigenlijk staat te gebeuren. De inhoud van het boek is ook verkrijgbaar als app en zo is het boek ook geschreven! Als je de app hebt geïnstalleerd, krijg je dagelijks een bericht dat voor herkenning zorgt en waarvan je gegarandeerd gaat glimlachen. Tuurlijk Schatje is ontwikkeld om jou als aanstaande vader op ludieke wijze door de zwangerschap heen te ‘slepen’, als een steuntje in de rug. Wil je de app openen of liever met het boek beginnen? Aan jou de keuze!

Boek voor aanstaande vader: Daddycation

6. Daddycation – Stephen van der Leij

Boeken voor (aanstaande) vaders zijn er legio, en allemaal kennen ze een soortgelijke opbouw. Ze beschrijven het verloop van de zwangerschap, de mogelijke scenario’s van de bevalling en, met een beetje geluk, gaat het ook nog over de periode daarna, waarbij het vooral gaat over de praktische kanten. Zo ook het merendeel van de boeken in dit overzicht. Allemaal praktische informatie en zeker nuttig, maar waar vaak geen antwoord op wordt gegeven is de vraag: hoe word je een betrokken vader én hoe blijf je dat? In Daddycation komt auteur en vader Stephen van der Leij in krap honderd pagina’s tot de kern én geeft hij antwoorden. Door de lezer en (aanstaande) vader met een helikopterview naar de eigen situatie te laten kijken en prikkelende vragen te stellen. Het maakt Daddycation tot een boeiend en indringend, maar vooral ook tot een ánder boek over vaderschap. Onze review over dit boek voor vaders lees je hier.

Boek voor aanstaande vaders: vader worden voor dummies

7. Vader worden voor Dummies – Matthew Miller

Toegegeven: Vader worden voor Dummies is niet een van de meest toegankelijke boeken voor aanstaande vaders, maar wel één van de meest complete wanneer je op zoek bent naar feitelijke informatie over de zwangerschap, de geboorte en over de periode daarna. Heb je een vraag? Dan is de kans groot dat het in Vader worden Voor Dummies wordt behandeld. Het is een boek voor vaders dat tevens ook interessant is voor moeders, niet in de laatste plaats omdat je het kunt gebruiken als een soort naslagwerk.

Boeken voor aanstaande vaders: zwangerschapsmanagement voor mannen

8. Zwangerschapsmanagement voor mannen – Henk Hanssen

Henk Hanssen is de initiatiefnemer van het vaderschapsplatform IkVader en auteur van meerdere boeken over vaderschap. Zijn boek Zwangerschapsmanagement voor mannen én opvolger Babymanagement voor mannen (zie hieronder) zijn al jarenlang erg populair bij aanstaande vaders. De boeken van Hanssen zijn fraai vormgegeven, bevatten waardevolle en toegankelijke informatie én zijn geschreven in een taal die mannen verstaan. De lezer (en dus de aanstaande vader) wordt aangesproken als manager, waarbij de baby wordt gezien als een ‘product.’ Dat levert grappige passages op, maar inhoudelijk blijft het sterk. Als je op zoek bent naar een naslagwerk over alles rondom zwangerschap en geboorte, ga je die met Zwangerschapsmanagement voor mannen zeker vinden.

Boeken voor aanstaande vaders: babymanagement voor mannen

9. Babymanagement voor mannen – Henk Hanssen

Je raadt het waarschijnlijk al; dit boek voor vaders is het ‘vervolg’ op Zwangerschapsmanagement voor mannen, dat we hierboven hebben besproken. Toch is ook Babymanagement voor mannen een interessant boek voor aanstaande vaders, omdat het een aantal onderwerpen raakt waar je bij voorkeur al voor de geboorte van je kind over na moet denken. Bijvoorbeeld: wat kost het opvoeden van een kind? Wat is de beste kinderwagen? En hoe combineer ik werk en privé? Op de achterflap van dit boek staat: nuchter, actueel en gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Wat ons betreft dekt dat ook zeker de lading. Een waardevol boek voor vaders, dat je ook als naslagwerk kunt gebruiken.

Boeken voor aanstaande vaders: de vaderfactor

10. De Vaderfactor – Stephan B. Poulter

De Nederlandse vertaling van het in 2019 verschenen boek De Vaderfactor heeft veel losgemaakt. Hoewel deze titel niet vaak in een lijstje van boeken voor aanstaande vaders voorkomt, is de Vaderfactor wel heel waardevol om te lezen als aanstaande vader. Het boek behandelt namelijk één van de belangrijkste thema’s van aanstaand vaderschap: de impact die je als vader hebt op het leven van je kind. Want de conclusie van dit boek is helder: die impact is, zowel positief als negatief, erg groot. Een van de meer beschouwende boeken over vaderschap die de laatste jaren in Nederland is verschenen.

Boeken voor aanstaande vaders: het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen

11. Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen – Phillipa Perry

Toegegeven; dit is geen specifiek boek voor aanstaande vaders. Daarbij is het ook het eerste én het enige boek dat niet door een vader is geschreven. Waarom is het dan toch opgenomen in een overzicht met boeken voor vaders? Heel eenvoudig: omdat dit boek gaat over de impact die je als ouder hebt op het leven van je kind. Iedere vader en moeder wil natuurlijk dat hun kinderen opgroeien in een veilige, geborgen omgeving met veel liefde en geluk. Maar hoe doe je dat? In dit boek vind je geen praktische tips, maar de thema’s die er écht toe doen om bewust aan de slag te gaan met je vaderschap. Het boek laat je reflecteren op je eigen jeugd en zoomt in op het belang van een goede hechtingsrelatie tussen vader en kind. Ook het belang van een goede relatie met je partner komt voorbij. Heel waardevol om dit boek al vroeg in het proces van vader worden te lezen!

Boek voor aanstaande vaders: zwangerschapsboek voor mannen

12. Zwangerschapsboek voor Mannen – Gerard Jansen

Het Zwangerschapsboek voor Mannen van Gerard Jansen geldt als jaren als één van de populairste boeken voor aanstaande vaders om cadeau te doen. Het boek is luchtig, leest lekker weg en bevat veel humor. Ondanks het humoristische aspect blijft het boek informatief en geeft het je als aanstaande vader veel houvast. Met de tijdlijn in het boek kun je het verloop van de zwangerschap volgen, en krijg je informatie over zaken die daarmee samenhangen. Denk aan achtergrondinformatie over de ontwikkeling van de baby, hormonale veranderingen bij de zwangere vrouw én wat je als aanstaande vader kunt én moet doen.

Boeken voor aanstaande vaders: help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt

13. Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt – Kluun

Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt mag gerust de ‘standaard’ worden genoemd wanneer we het hebben over boeken voor aanstaande vaders. Over de stijl van het boek zijn de meningen verdeeld. De een vindt het geweldig, de ander beschouwt het als grappig, maar niet bijzonder informatief. Wat je er ook van vindt: Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt heeft wel degelijk een belangrijke functie. Zo komen aanstaande vaders die normaal gezien misschien niet zo van het lezen zijn toch in aanraking met waardevolle informatie. De ondertitel is in ieder geval al uitnodigend: ‘Alles wat u nooit over zwangerschap en baby’s wilde weten.’

Boeken voor aanstaande vaders: zo doe je dat, papa

14. Zo doe je dat, Papa – Shawn Bean

De serie Zo doe je dat staat bekend om de wervend geschreven, vlotte titels. Zo doe je dat, papa valt ook absoluut in die categorie. Het boek ligt erg in lijn met de meeste boeken voor aanstaande vaders: humoristisch en luchtig geschreven, maar toch informatief genoeg om tot aanschaf over te gaan. Het boek Zo doe je dat, papa heb je overigens zo uit: het bevat meer plaatjes dan tekst. Ideaal wanneer je zo af en toe een shot vaderschap tot je wil nemen.

Boeken voor aanstaande vaders: commando papa

15. Commando Papa – Neil Cinclair

Het boek Commando Papa van auteur Neil Cinclair doet precies wat je verwacht bij de titel: informatie geven in een taal die ‘stoere’ mannen aanspreekt. Commando Papa is geschreven als militair handboek en zou je kunnen omschrijven als een basishandleiding voor aanstaande én kersverse vaders. Het boek bevat instructies voor alles wat je moet doen met baby’s en peuters. De originele stijl en de gekozen invalshoek maakt dat je het boek in één keer uitleest. Om het daarna nog eens op te pakken.

VADER Magazine streeft naar een zo compleet mogelijk overzicht van boeken voor aanstaande vaders. Welke boeken voor aanstaande vaders mogen volgens jou niet ontbreken in dit overzicht? We horen graag van je. Laat je tips achter in een reactie of stuur ons een bericht!

Haal je je informatie als aanstaande vader liever uit informatieve video’s? Dan kunnen we de praktische, concrete én humoristische zwangerschapscursus voor vaders van onze partner Welcome to Mankind van harte aanbevelen!

Deel dit artikel:

Dit item bevat de vader thema's:

Plaats een reactie

blog items met hetzelfde thema

maternal gatekeeping

Maternal gatekeeping en de vaderrol bij opvoeding

Maternal gatekeeping is een fenomeen dat zich vaak kort na de geboorte van een baby aandient en waardoor je als kersverse vader misschien niet altijd de rol pakt die je ...

Waarom het goed is als je als vader voorleest

We weten natuurlijk al jaren dat voorlezen een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen. Maar wist je dat als een vader voorleest, dat nog eens extra voordelen met ...
Band tussen vader en baby

Hoe krijg je als vader een veilige hechting met je baby? 14 tips!

Kun je als vader vanaf het begin een band opbouwen met je baby? Spoiler alert: ja, dat kan! In dit artikel vertellen we je meer over de hechtingsrelatie tussen vader ...
vader dochter quality time

Column Armand: Je snapt het pas als je zelf vader bent

In de reeks 'genieten van het vaderschap' geeft Armand Sag wekelijks een inkijkje in zijn leven en vaderschap. Ook reflecteert hij op de rol die de vader in onze samenleving ...

Vader worden en niet getrouwd? Hier moet je op letten!

Als je vader wordt ben je in Nederland niet automatisch ook de juridische vader van je kind. Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap met de moeder ...

Omgaan met een miskraam: hoe doe je dat als vader?

Een miskraam: het is iets wat je als aanstaande vader nooit hoopt mee te maken, maar ongeveer tien procent van alle zwangerschappen mondt uit in een miskraam. Zelf dacht ik ...
aandacht voor je kind

Papa zijn: zó heb je als vader en kind samen een leuke dag!

Een aanwezige en betrokken papa zijn: dat is mijn uitgangspunt sinds ik vader ben geworden. Maar ja, écht aandacht voor je kind hebben, hoe doe je dat als je nog ...
vader dochter quality time

Column Armand: Je snapt het pas als je zelf vader bent

In de reeks 'genieten van het vaderschap' geeft Armand Sag wekelijks een inkijkje in zijn leven en vaderschap. Ook reflecteert hij op de rol die de vader in onze samenleving ...

Vader worden en niet getrouwd? Hier moet je op letten!

Als je vader wordt ben je in Nederland niet automatisch ook de juridische vader van je kind. Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap met de moeder ...

Dit vind je vast ook interessant

vader dochter quality time

Column Armand: Je snapt het pas als je zelf vader bent

kledingmerk voor vaders

Hét kledingmerk voor vaders: Daddycoolsquad

cursus voor aanstaande vaders

De cursus voor aanstaande vaders van David Borman