Hoe zit het met de schermtijd van ouders? Een vader vertelt…

Hoe zit het eigenlijk met de schermtijd van ouders? Wat het zijn écht niet alleen onze kleintjes die uren naar een scherm kunnen turen. Wij ouders kunnen er ook wat van, en dan met name op onze smartphone. Maar wat voor effect heeft dat eigenlijk op de quality-time die je met je kind hebt? Vader Robin dacht dat het allemaal wel meeviel, totdat hij opeens met zijn eigen zwaktes werd geconfronteerd.

Barst!

Krak! Een duidelijker signaal had ik niet kunnen krijgen tijdens de eerste dag van ons verblijf in Frankrijk. In ons huisje, gelegen in de middle of nowhere en omgeven door niets anders dan bos en wijnvelden, liep ik de eerste uren wat onwennig rond. Niet vanwege de andere omgeving, maar vooral, en ik schaam me een beetje om dit te zeggen, omdat er geen wifi aanwezig was. Toch liep ik met mijn telefoon rond, erop kijkend net zoals je wel eens op een horloge kijkt zonder echt te zien hoelaat het is. Tijdens het spelen klom dochter Emily over me heen, raakte met haar elleboog de rand van de bank en pats, daar lag de telefoon met het scherm naar beneden op de meer dan honderd jaar oude, stenen vloer. ‘O, oo’, liet Emily zich ontvallen. Een terechte reactie. Ik vloekte binnensmonds, bekeek de schade en legde het apparaat mokkend in een la.

Minder gejaagd

Nu ik mijn telefoon niet niet meer bij me hoefde te dragen, kostte het me eigenlijk verrassend weinig moeite om hier aan te wennen. Al na een dag voelde ik me rustiger, minder gejaagd. Voor het eerst sinds lange tijd keek ik weer eens om me heen zonder uit gewoonte een van de vele apps te openen. En begon ik met het lezen van een verrassend mooi boek. Ook genoten we van het samen lang tafelen zonder dat ik bij elk piepje direct naar mijn broekzak greep, om vervolgens vaak een bericht te lezen dat absoluut niet belangrijk was.

Echt in het moment zijn

Maar het mooiste was nog wel dat ik door dit voorval weer de Vitale Vader werd die ik ook wil zijn. Een week lang was ik met Emily in de weer, zonder prikkels van buitenaf. We verkenden de bossen, gooiden stokken vanaf een bruggetje in het water, schommelden in de tuin en lazen samen boekjes terwijl we de vogels nauwlettend in de gaten hielden. Ik schrok van haar spraakontwikkeling deze week. Zou dat komen door de extra stimulans en onverdeelde, volledige aandacht? Dat gaat waarschijnlijk wat ver, maar feit is wel dat we allemaal genoten van elkaars gezelschap zonder afleiding. ‘Terug naar de basis’ klinkt wat zweverig, maar dat is wel hoe we het hebben ervaren.

Schermtijd van ouders: iets om je bewust van te worden

En dan ben je weer thuis na die heerlijke week van ontspanning met het gezin. Met het oprechte voornemen om dit gevoel nu echt vast te houden. Toch merkte ik dat ik al snel, de vakantiekleding hing volgens mij nog te drogen, alweer veel te veel met een scherm in de weer was. Maar het scrollen voelde niet goed en meermaals dacht ik: waar ben ik eigenlijk mee bezig?! Wat ik lees is vermakelijk, maar niet bepaald noodzakelijk. Ook het beantwoorden van berichtjes kon prima op een andere moment. In mijn hoofd zag ik de telefoon weer op die vloer liggen, en besefte dat dit eigenlijk een zegen is geweest.

Schermtijd van ouders doseren

Sinds die week probeer ik mijn smartphonegebruik in het bijzijn van dochter Emily te doseren. Dit gaat met vallen en opstaan, maar met name de laatste weken merk ik dat het me steeds beter afgaat. Vaak ligt mijn telefoon nu urenlang boven terwijl we zelf in de tuin aan het spelen zijn. Ik mis het dan ook totaal niet. Wanneer Emily geniet van haar middagslaapje, maak ik mijn gebruikelijke rondje van whatsapp naar Facebook en verschillende nieuwssites. Hetzelfde wanneer ze ’s avonds in bed ligt. Maar wanneer ik haar stem weer hoor, gaat de telefoon aan de kant. Dan zijn we gevoelsmatig weer op vakantie, maar dan nu in eigen land.

De schermtijd van ouders is de laatste jaren flink toegenomen en dit heeft onder andere gevolgen voor kwalitatieve ouder-kind interacties. Hoe denk jij hierover en wat zijn jouw tips voor andere vaders en ouders? Laat het ons weten in een reactie!

Deel dit artikel:

Dit item bevat de vader thema's:

Plaats een reactie

blog items met hetzelfde thema

maternal gatekeeping

Maternal gatekeeping en de vaderrol bij opvoeding

Maternal gatekeeping is een fenomeen dat zich vaak kort na de geboorte van een baby aandient en waardoor je als kersverse vader misschien niet altijd de rol pakt die je ...

Waarom het goed is als je als vader voorleest

We weten natuurlijk al jaren dat voorlezen een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen. Maar wist je dat als een vader voorleest, dat nog eens extra voordelen met ...
Band tussen vader en baby

Hoe krijg je als vader een veilige hechting met je baby? 14 tips!

Kun je als vader vanaf het begin een band opbouwen met je baby? Spoiler alert: ja, dat kan! In dit artikel vertellen we je meer over de hechtingsrelatie tussen vader ...
vader dochter quality time

Column Armand: Je snapt het pas als je zelf vader bent

In de reeks 'genieten van het vaderschap' geeft Armand Sag wekelijks een inkijkje in zijn leven en vaderschap. Ook reflecteert hij op de rol die de vader in onze samenleving ...

Vader worden en niet getrouwd? Hier moet je op letten!

Als je vader wordt ben je in Nederland niet automatisch ook de juridische vader van je kind. Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap met de moeder ...

Omgaan met een miskraam: hoe doe je dat als vader?

Een miskraam: het is iets wat je als aanstaande vader nooit hoopt mee te maken, maar ongeveer tien procent van alle zwangerschappen mondt uit in een miskraam. Zelf dacht ik ...
aandacht voor je kind

Papa zijn: zó heb je als vader en kind samen een leuke dag!

Een aanwezige en betrokken papa zijn: dat is mijn uitgangspunt sinds ik vader ben geworden. Maar ja, écht aandacht voor je kind hebben, hoe doe je dat als je nog ...
vader dochter quality time

Column Armand: Je snapt het pas als je zelf vader bent

In de reeks 'genieten van het vaderschap' geeft Armand Sag wekelijks een inkijkje in zijn leven en vaderschap. Ook reflecteert hij op de rol die de vader in onze samenleving ...

Vader worden en niet getrouwd? Hier moet je op letten!

Als je vader wordt ben je in Nederland niet automatisch ook de juridische vader van je kind. Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap met de moeder ...

Dit vind je vast ook interessant

vader dochter quality time

Column Armand: Je snapt het pas als je zelf vader bent

kledingmerk voor vaders

Hét kledingmerk voor vaders: Daddycoolsquad

cursus voor aanstaande vaders

De cursus voor aanstaande vaders van David Borman