Interessante onderzoeken over vaderschap

Als je meer wil weten over het belang van betrokken vaderschap of de positie van vaderschap in Nederland, is het interessant om te kijken wat de wetenschap hierover zegt. In dit artikel geeft VADER Magazine een overzicht van interessante (wetenschappelijke) onderzoeken en statistieken rondom vaderschap die ons hebben geïnspireerd, of hebben bijgedragen aan de totstandkoming van ons boek Kickstart je Vaderschap.

The State of Dutch Fathers (2019) – over de staat van vaderschap in Nederland

Wat is de staat van vaderschap in Nederland? Wat gaat er goed en waar liggen nog kansen? In het rapport The State of Dutch Fathers onderzocht de Rutgers Stichting, samen met samenwerkingspartners, de huidige staat van vaderschap in Nederland. Een van de meest tot de verbeelding sprekende conclusies is: vaders willen wel zorgen, maar doen het niet. In het rapport wordt helder uitgelegd hoe dit komt en waar verbetering mogelijk is. Thema’s die ook veelvuldig aan bod komen in ons boek Kickstart je Vaderschap. Niet voor niets refereren we in het boek ook op meerdere malen naar dit onderzoek.

Combining a Career and Childcare – Leonie van Breeschoten

Dr. Leonie van Breeschoten is onderzoeker en promoveerde in 2019 met haar proefschrift Combining a Career and Childcare. In haar conclusie schrijft ze: ‘Als we mannen meer ruimte geven om in die eerste periode voor hun kind te zorgen, zullen ze later ook meer zorgtaken op zich nemen. De effecten van een korte investering in verlof werken dus nog jaren door.’ Het onderzoek trekt nog meer interessante conclusies die pleiten voor een goede verdeling van werk en ouderschap. Ook dit onderzoek vind je, net als het rapport van Rutgers, terug in ons boek.

Onderzoeken over vaderschap bij het CBS

onderzoeken over vaderschap

Cijfers bieden inzicht en geven duidelijke trends weer, ook op het gebied van vaderschap in Nederland. VADER Magazine heeft met interesse het onderzoek De werk-privébalans van vaders met jonge kinderen gelezen. Dit onderzoek in de CBS-reeks Statistische Trends gaat over het werkpatroon, verlofgebruik en het gedrag rondom thuiswerken van vaders met kinderen tot en met 12 jaar. Een goed waarneembare trend is een groeiend aantal vaders die een actieve(re) rol in het huishouden en gezin aannemen. Bemoedigende resultaten.

Het belang van betrokken vaderschap: Louis Tavecchio

De Nederlandse psycholoog en hoogleraar pedagogiek Louis Tavecchio publiceert al jaren over het belang van betrokken vaderschap en is vanuit zijn expertise onder andere betrokken bij de Raad van Advies van VDRS, een partner van VADER Magazine. Een tweetal interessante publicaties van zijn hand zijn Vaderschap, de rol van vaders in opvoeding en diversiteit in vaderschap en Vaderschap in ontwikkeling, waarin Tavecchio de traditionele rolverdeling helder weet te duiden en dit in een modern perspectief plaatst.

Positie van de vrouw in Nederland: De Emancipatiemonitor

Ouders vormen samen hét fundament voor een gezond en gelukkig gezinsleven. Om die reden kijkt VADER Magazine ook graag naar de verschillende factoren die bijdragen aan de (economische) positie van de vrouw. Deze ontwikkeling wordt jaarlijks overzichtelijk vastgelegd in de Emancipatiemonitor. Alle statistieken en de daaruit voorvloeiende conclusies lees je in de Emancipatiemonitor 2018.

Hoe kun je je als aanstaande vader voorbereiden?

Een van de speerpunten van VADER Magazine is ervoor te zorgen dat de (aanstaande) vader de ruimte krijgt om zijn rol zo goed mogelijk in te vullen en zich daarop voor kan bereiden. In deze video legt dr. Nicole Lucassen, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, in heldere bewoording uit hoe de traditionele rolverdeling is ontstaan én hoe de vader zich in deze tijd kan voorbereiden op het (aanstaande) vaderschap.

Onderzoek over vaderschap van Renske Keizer

Als eerste hoogleraar vaderschap in Nederland levert dr. Renske Keizer een belangrijke bijdrage op het gebied van onderzoek en besluitvorming rondom vaderschapsthema’s in Nederland. Vanuit haar expertise biedt ze ook een waardevolle bijdrage aan onze Raad van Advies. In dit interview lees je meer over Renske Keizer, haar onderzoeken over vaderschap en werkzaamheden op het gebied van vaderschap.

Betrokken vaderschap van binnenuit: auteur Kyle Pruett

Kyle Pruett is een Amerikaanse kinderpsychiater, auteur en expert op het gebied van gezin en vaderschap. In al zijn uitingen maakt hij zich hard voor het belang van betrokken vaderschap en hoe de vader deze rol kan pakken. Dit interview met Pruett geeft een goed beeld over zijn motivatie, overtuigingen en werk. Met name zijn ervaringen in zijn eigen vaderschap komen erg overeen met de visie van VADER Magazine.  

Why Fathers Matter – onderzoek over de impact van betrokken vaderschap

Dr. Warren Farrel, psycholoog en auteur op het gebied van vaderschap, onderzocht waarom kinderen waarbij de vader een actieve rol heeft gespeeld in hun jeugd, het in hun leven beter doen. De resultaten van het onderzoek raakt de kern van de boodschap van VADER Magazine. Namelijk dat een betrokken vader een niet te onderschatten impact heeft op het leven van (jonge) kinderen. Meer informatie over het onderzoek lees je hier.

Betrokken vaderschap en gedrag

Waarom zijn sommige vaders van nature meer betrokken dan anderen? In dit diepgravende onderzoek gaat gedragswetenschapper Daniel Nettle op zoek naar het antwoord op die vraag. Dit onderzoek is met name interessant doordat het bewuste én onbewuste gedrag wordt uitgelegd, wat betrokken vaderschap in een wetenschappelijk perspectief plaatst.

vader met baby

The Fatherhood Project – de meerwaarde van betrokken vaderschap

The Fatherhood Project is een Amerikaanse non-profitorganisatie en heeft als doel de vaderbetrokkenheid en daarmee de ontwikkeling van (jonge) kinderen te verhogen. Precies wat we met VADER magazine willen bewerkstelligen! Het door The Fatherhood Project opgestelde overzicht 10 facts about father engagement vormt voor ons een constante herinnering aan het belang van onze missie.

De positie van vaders wereldwijd

Hoe is het wereldwijd met de vaderbetrokkenheid gesteld? Het verhelderende overzicht State of the world’s Fathers is een initiatief van de organisatie MenCare. Met activiteiten in ruim 40 landen wil MenCare invloed uitoefenen op tal van facetten op het gebied van vaderbetrokkenheid. De publicatie State of the World’s Fathers 2017 schetst een actueel beeld en signaleert trends en ontwikkelingen op het gebied van betrokken vaderschap wereldwijd.

De voordelen van bewust ouderschap

Zweden is al jaren voorloper op het gebied van betrokken vaderschap en voor ons een belangrijke inspiratiebron om dit ook in Nederland te implementeren. Bij VADER Magazine geloven we erg in de kracht van een gezamenlijke opvoeding, met zowel ruimte voor de moeder als vader om er zo optimaal mogelijk voor hun kind(eren) te kunnen zijn. Dit overzicht met de voordelen van gedeeld ouderschap kunnen we dan ook alleen maar beamen.

Ken jij nog onderzoeken over vaderschap die zeker niet in dit overzicht mogen ontbreken? Dan horen we graag van je! Laat het ons weten in een reactie of stuur ons een bericht.

Deel dit artikel:

Dit item bevat de vader thema's:

Plaats een reactie

Artikel items met hetzelfde thema

maternal gatekeeping

Maternal gatekeeping en de vaderrol bij opvoeding

Maternal gatekeeping is een fenomeen dat zich vaak kort na de geboorte van een baby aandient en waardoor je als kersverse vader misschien niet altijd de rol pakt die je ...

Waarom het goed is als je als vader voorleest

We weten natuurlijk al jaren dat voorlezen een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen. Maar wist je dat als een vader voorleest, dat nog eens extra voordelen met ...
Band tussen vader en baby

Hoe krijg je als vader een veilige hechting met je baby? 14 tips!

Kun je als vader vanaf het begin een band opbouwen met je baby? Spoiler alert: ja, dat kan! In dit artikel vertellen we je meer over de hechtingsrelatie tussen vader ...
vader dochter quality time

Column Armand: Je snapt het pas als je zelf vader bent

In de reeks 'genieten van het vaderschap' geeft Armand Sag wekelijks een inkijkje in zijn leven en vaderschap. Ook reflecteert hij op de rol die de vader in onze samenleving ...

Vader worden en niet getrouwd? Hier moet je op letten!

Als je vader wordt ben je in Nederland niet automatisch ook de juridische vader van je kind. Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap met de moeder ...

Omgaan met een miskraam: hoe doe je dat als vader?

Een miskraam: het is iets wat je als aanstaande vader nooit hoopt mee te maken, maar ongeveer tien procent van alle zwangerschappen mondt uit in een miskraam. Zelf dacht ik ...
aandacht voor je kind

Papa zijn: zó heb je als vader en kind samen een leuke dag!

Een aanwezige en betrokken papa zijn: dat is mijn uitgangspunt sinds ik vader ben geworden. Maar ja, écht aandacht voor je kind hebben, hoe doe je dat als je nog ...
vader dochter quality time

Column Armand: Je snapt het pas als je zelf vader bent

In de reeks 'genieten van het vaderschap' geeft Armand Sag wekelijks een inkijkje in zijn leven en vaderschap. Ook reflecteert hij op de rol die de vader in onze samenleving ...

Vader worden en niet getrouwd? Hier moet je op letten!

Als je vader wordt ben je in Nederland niet automatisch ook de juridische vader van je kind. Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap met de moeder ...

Dit vind je vast ook interessant

vader dochter quality time

Column Armand: Je snapt het pas als je zelf vader bent

kledingmerk voor vaders

Hét kledingmerk voor vaders: Daddycoolsquad

cursus voor aanstaande vaders

De cursus voor aanstaande vaders van David Borman