Een miskraam: het is iets wat je als aanstaande vader nooit hoopt mee te maken, maar ongeveer tien procent van alle zwangerschappen mondt uit in een miskraam. Zelf dacht ik altijd: dat gebeurt ons niet. Gewoon wat platte cijfers. Een ver van ons bed show. Totdat we bij een zwangerschap van elf weken te horen kregen dat het niet goed ging en zelf tot dit percentage gingen behoren. Een blog over vader worden en omgaan met een miskraam.
Het nieuws dat je niet wil horen als aanstaande vader
Beduusd stonden we al vroeg weer bij de uitgang van het ziekenhuis. Nog geen half uur daarvoor hadden we onze oudste dochter naar de opvang gebracht om daarna door te rijden naar het echocentrum. ‘Kindje kijken’, noemden we het. Mijn vriendin voelde zich goed en we hadden er zin in. Dat veranderde snel toen ze plaatsnam in de stoel en onze blikken op het beeldscherm waren gericht. ‘Het hartje klopt niet,’ zei Loes al toen ik zelf nog zoekende was naar het silhouet van ons kindje. Even hoopte ik dat ze het mis had. ‘Ach prulleke toch,’ verzuchtte de echoscopiste. Ik slikte en had het gevoel een stomp in mijn maag te hebben gekregen. Shit, dit is niet goed. Ik schoot in de ontkenning. Volgens mij riep ik zelfs nog iets in de trant van ‘dat kan niet, want een paar dagen geleden was er nog wel hartactiviteit te zien bij de verloskundige.’ Maar op het beeldscherm bleef het stil, hoe hard ik mijn ogen ook wilde dwingen om iets anders te zien.
Toch geen vader worden: de keiharde realiteit
De euforie van de afgelopen weken, waarin we al volop fantaseerden over hoe we ons leven met een tweede kindje zouden gaan inrichten, was in één klap verdwenen. In plaats daarvan kwamen talloze vragen opzetten. Hoe kon dit nu gebeuren? De vorige keer ging het toch ook allemaal goed? Waarom dan nu niet? En zal er ooit nog een tweede kindje komen? In de auto maakten de vragen plaats voor ratio, waarmee we onszelf eigenlijk voor de gek hielden. ‘Dan was het vruchtje waarschijnlijk niet goed en heeft het lichaam het afgestoten,’ riep ik, en waarschijnlijk klonk ik zekerder dan dat ik mezelf op dat moment voelde. Loes knikte: ‘Eigenlijk is het best mooi dat de natuur het zo regelt.’ Allemaal waar natuurlijk, maar gevoelsmatig waren we nog lang niet zover. Even later stonden we in onze woonkamer met een kop thee, de deuren naar de tuin opengeslagen. Afgezien van verre vogelgeluiden was het stil en hadden we niets om ons achter te verbergen. Het besef kwam ineens keihard binnen: er zou geen kindje komen. En toen kwamen de tranen.
Hoe ga je als vader om met een miskraam
En dan moet je verder, zegt men. Maar ja, wie is die ‘men’ waar iedereen het altijd over heeft? In elk geval hebben ze makkelijk praten. Want hoe moet je verder op momenten dat het verdriet overheerst? Toch ging het geleidelijk aan beter. Loes en ik konden er goed met elkaar over praten en ook kregen we veel steun van familie en vrienden. Naast het verdriet kwam ook langzaam ruimte voor acceptatie en berusting in het feit dat we niet opnieuw ouders zouden worden. Althans, nu niet. En hoewel het me ontzettend dwars zat dat deze keuze nu voor ons werd gemaakt, kon ik er niets aan veranderen.
Wat je als vader kunt doen na een miskraam
Na de eerste klap te boven zijn gekomen, probeerde ik er vooral voor Loes te zijn. Ik mocht dan wel niet opnieuw vader worden, partner was ik nog altijd. Het voelde goed om mee te gaan naar iedere afspraak met de gynaecoloog en uiteindelijk de aanwezigheid op de dag van de curettage zelf. Als ik een tip zou mogen geven aan vaders in eenzelfde situatie, zou dit het zijn: zorg dat je er voor je partner bent. Je doet dit samen en op zulke momenten is er geen betere plaats waar je kunt zijn. Maar daarnaast is het ook belangrijk om jezelf niet uit het oog te verliezen. Wij vaders mogen dan niet het lichamelijke gedeelte van de miskraam op ons kunnen nemen, het verdriet mag er wél absoluut zijn. Laat je niets anders wijsmaken. Merk je dat het niet goed met je gaat? Blijf erover in gesprek met je partner of iemand in je omgeving. Als dat niet helpt, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen.
Heb je op dit moment te maken met een miskraam en merk je dat je behoefte hebt aan begeleiding of meer informatie over het verwerken van een miskraam? Op de website van Miskraambegeleiding Nederland vind je veel waardevolle informatie die je kan helpen bij het verwerken van een miskraam. Gun het jezelf en je partner. Geef jullie gevoel de ruimte en neem de tijd om jullie miskraam te verwerken.