De rol van de vader is niet alleen mooi, maar óók complex. Want wat houdt dat eigenlijk in, vader worden? Hoe word je de vader die je ook wil zijn? En wat zijn de voordelen van betrokken vaderschap in de praktijk? Boeken over vaderschap kunnen je helpen om deze belangrijke vragen voor jezelf te beantwoorden. Daddycation van auteur Stephen van der Leij is zo’n boek. VADER Magazine las het en werd aangenaam verrast.
Vader worden én vader blijven
Vader worden is relatief eenvoudig, daar hoef je als man niet zo heel veel voor te doen. Nee, dan vader zijn: dat is de echte uitdaging. Want hoe geef je het beste invulling aan die rol? En hoe word je eigenlijk een betrokken vader? Niet alleen voor jezelf, maar ook voor het gezin? En waarom is dat zo belangrijk? In Daddycation komt auteur en vader Stephen van der Leij in krap honderd pagina’s tot de kern én geeft hij antwoorden. Hoe? Door de lezer/vader met een helikopterview naar de eigen situatie te laten kijken. Het maakt Daddycation tot een boeiend en indringend, maar vooral ook tot een ánder boek over vaderschap.
Een ander boek voor vaders
Boeken voor (aanstaande) vaders zijn er legio, en allemaal kennen ze een soortgelijke opbouw. Ze beschrijven het verloop van de zwangerschap, de mogelijke scenario’s van de bevalling en, met een beetje geluk, gaat het ook nog over de periode daarna, waarbij het vooral gaat over de praktische kanten zoals het verschonen van een luier, de verschillende type huiltjes en waar je op moet letten bij de aanschaf van een kinderwagen. Allemaal praktische informatie en zeker nuttig, maar waar vaak geen antwoord op wordt gegeven is de vraag: hoe word je een betrokken vader? Wat dat betreft is Daddycation een verademing. Een boek voor vaders die écht stil willen staan bij hun rol en de invulling daarvan. Een welkome aanvulling op de vele andere boeken over vaderschap die de afgelopen jaren zijn verschenen.
Bewustwording rondom vaderschap
Daddycation is dus niet het zoveelste boek over vaderschap. Maar ja, wat is het dan wel? Laat ik een poging wagen: in mijn ogen is Daddycation een waardevol document dat je als (aanstaande) vader uitnodigt om na te denken over hoe jij je vaderrol wil invullen. Dit doet de auteur met vragen die soms direct, maar ook indirect worden gesteld. Wat voor vader wil je zijn? Hoe gaan jullie je gezin vormgeven? Hoe zorg je ervoor dat je ook na de komst van kinderen in verbinding blijft met je partner? Wat is het belang van de vriendschappen in je leven en hoe was/is de band met je eigen vader?
Prioriteiten stellen als vader en gezin
Thema’s als liefde, loyaliteit en verbinding lopen als een rode draad door Daddycation, en laten zien dat eigenlijk alles met elkaar is verbonden. Dit zorgt voor de eerdergenoemde helikopterview: als je de situatie als geheel overziet, worden de prioriteiten ineens glashelder, waardoor je als vader bewuste keuzes kunt maken, zonder dat je wordt opgeslokt door de waan van de dag. Het feit dat van der Leij zich kwetsbaar opstelt en schrijft vanuit zijn persoonlijke ervaringen met vaderschap, maakt de boodschap alleen maar indringender. Hij inspireert de lezer niet alleen, maar houdt deze ook een spiegel voor. Hij laat je nadenken over wat het betekent om een toegewijde vader te zijn, zónder dat het dwingend wordt.
In de naam van de vader: vaderschap en God
In de korte, pakkende hoofdstukken wisselt van der Leij persoonlijke anekdotes en ervaringen af met voorbeelden en (historische) verwijzingen die het vaderschap, van het persoonlijke tot de vader als rolmodel, in een breder perspectief plaatsen. Hierbij is een grote rol weggelegd voor God (van der Leij is naast vader ook predikant en pastor op een MBO instelling). Aan het begin van het hoofdstuk God als vader stelt de auteur meteen de verwachtingen bij. ‘Dit hoofdstuk heeft niet de intentie om je te bekeren, maar wel om te inspireren.’ En dat is precies wat hij doet. De passages over God zijn nergens belerend, maar zorgen voor een interessante invalshoek om het vaderschap te bezien vanuit de universele waarden die we als mensen nastreven. Vooral het stuk over onvoorwaardelijke liefde maakt indruk.
Vaders aan zet
De afgelopen decennia is de vaderfiguur binnen het gezin langzaam naar de achtergrond verdwenen. Over dit fenomeen schreef Frank Koerselman het manifest Ontvadering – het einde van de vaderlijke autoriteit. Je zou Daddycation kunnen zien als een pleidooi voor de terugkeer van de vader binnen het gezin. Een boek over vaderschap dat pleit voor de sterke, liefdevolle en zorgende man die zich kwetsbaar kan opstellen, maar tegelijkertijd fungeert als beschermer waar zijn kinderen, maar ook zijn partner op kunnen bouwen. In het huidige maatschappelijke klimaat, waarin kinderen én vrouwen nog altijd te maken hebben met uitdagende omstandigheden, is een aanwezige én betrokken vader van onschatbare waarde. Zoals van der Leij het zelf formuleert: ‘Laten we zorgen dat onze kinderen in veiligheid, liefde en geborgenheid groot mogen worden.’
Dit boek over vaderschap: lezen of niet?
Wat mij betreft is Daddycation het meest beschouwende en doordachte boek over vaderschap dat ik tot nog toe heb gelezen, in elk geval van Nederlandse bodem. Het zet aan tot nadenken, en daarna tot handelen. Vanuit bewustzijn én toewijding. Voor de vader die zich afvraagt of hij dat wel kan, toegewijd vader zijn, heeft van der Leij een bemoedigende boodschap. Ja, dat kan! De toegewijde vader zit namelijk al in je, je hoeft hem alleen nog maar naar boven te halen. Dit boek kan je daar bij helpen. Absolute aanrader voor iedere (aanstaande) vader.
Ben je op zoek naar een waardevol boek over vaderschap? Daddycation is de moeite van het lezen meer dan waard. Het boek is verkrijgbaar bij elke (lokale) boekhandel. Daddycation liever online bestellen? Dat kan onder andere hier.