In tien procent van de zwangerschappen ontwikkelt de moeder serieuze zwangerschapscomplicaties. Naast de lichamelijke risico’s voor de vrouw en moeder, heeft een traumatische bevalling én de nasleep ervan een flinke impact op het hele gezin. Hoe ga je daar als gezin mee om? En hoe vind je als ouder de kracht om door te gaan wanneer de wolk maar niet roze kleurt? In het boek Queen of Hearts, de kracht van kwetsbaarheid, delen zes vrouwen op openhartige wijze hun persoonlijke verhaal, met als doel om andere vrouwen én gezinnen te inspireren en het taboe rond zwangerschapscomplicaties bespreekbaar te maken.
Er moet iemand zijn die je de vraag stelt: ‘Hoe gaat het écht met je?’ Het begint bij die eerste stap. Je moet je ervan bewust worden dat je er iets aan kunt doen. En geen genoegen nemen met: ‘Dit is mijn leven’.
Janou Boosten – Lamkin
Een boek over zwangerschapscomplicaties op een website over vaderschap? Die link is een stuk logischer dan je op het eerste gezicht misschien zou denken. Want naast een zwangere vrouw staat, in veel gevallen, een partner die samen met de aanstaande moeder het ouderschap aangaat. Niet voor niets gaat ons eigen boek, Kickstart je Vaderschap, voor een groot deel over het belang van adequate steun voor de zwangere partner en jonge moeder. Want zwanger zijn en bevallen is pure topsport, waarbij de vrouw een prestatie van wereldformaat heeft geleverd. Maar in plaats van dat er een Olympische medaille om haar nek wordt gehangen en ze een bos bloemen in ontvangst mag nemen, ziet de fase er na de ‘eindstreep’ vaak een stuk minder rooskleurig uit. In het meest gunstige geval is alles relatief soepel verlopen, maar dat is nog vaker niet het geval. Een ding is zeker: na de bevalling begint een periode van herstel en verwerking. In Kickstart je Vaderschap schrijven we: de beste manier om voor je kind te zorgen, is door goed voor zijn of haar moeder te zorgen.
Kwetsbaar, maar toch krachtig
Het belang van deze steun wordt direct onderstreept wanneer ik Queen of Hearts, de kracht van kwetsbaarheid opensla en als eerste het indrukwekkende verhaal van Janou lees. Wow, haar verhaal komt binnen! Een voorbeeld: ‘In zo’n weeënstorm komt het aan op kracht, maar ik durfde te vertrouwen op mijn lichaam én op mijn baby. In die storm heb ik mijn kracht gezien. Pijn voelde ik niet, alleen pure kracht.’ De interviews beginnen allemaal met een paginagrote foto van de geïnterviewde vrouw, en het is die combinatie van beeld en tekst dat het boek zo prachtig én krachtig maakt. De vrouwen kijken strak de camera in. Alsof ze een statement maken, wat in feite ook zo is. Ze stellen zich kwetsbaar op door hun persoonlijke verhaal te delen, maar ogen tegelijkertijd heel krachtig. Alsof ze zeggen: hier ben ik, met alles wat er is. En wat er is, mag er zeker zijn. Het zijn stuk voor stuk eerlijke, rauwe en heftige, maar bovenal inspirerende verhalen. Het feit dat ze op deze manier hun ervaringen delen is niet alleen erg knap, maar ook nog eens ontzettend belangrijk.
Als de wolk niet roze kleurt
Want er rust nog altijd een groot taboe op het uitblijven van de roze wolk na de geboorte van een kind, zeker bij jonge moeders. Want het is toch prachtig om moeder te zijn? Dat is toch wat je wilde? Hoe kun je dan niet blij zijn? Het is een van de misvattingen die de Stichting Queen of Hearts met dit boek wil laten zien. De ervaringsverhalen leren je dat de heftige gevoelens en emoties ten gevolge van zwangerschapscomplicaties reëel zijn, en er ook mogen zijn. Want hoewel het één op de tien vrouwen treft, is er nog altijd erg weinig bekend over de impact van dergelijke complicaties op het leven en welzijn van de vrouw. Met dit boek laten de Queens (want zo mogen we ze gerust noemen!) zien dat de situatie vaak veel gecompliceerder is dan het simpelweg af te doen als ‘slechts’ een neerslachtig gevoel of een tijdelijk, lichamelijk ongemak.
Onderzoek naar zwangerschapscomplicaties
De risico’s van zwangerschapscomplicaties stoppen namelijk niet op het moment dat het kindje is geboren. Vaak begint dan een periode van herstel, met soms een nog langere nasleep dan lange tijd werd gedacht. Onderzoek wijst namelijk uit dat één op de drie vrouwen met lastige zwangerschappen een grotere kans heeft om later ziektes als een hoge bloeddruk, hoge cholesterol of suikerziekte te ontwikkelen. En vrouwen die zwangerschapsvergiftiging hebben gehad, hebben zelfs een tot wel acht keer verhoogd risico op een hart- of herseninfarct. Het Queen of Hearts onderzoeksteam van het MUMC+, onder leiding van cardioloog in opleiding Chahinda Ghossein – Doha, tevens een van de geïnterviewde vrouwen in het boek, wil met aanvullend onderzoek de risico’s op de lichamelijke en psychische nasleep van zwangerschapscomplicaties verkleinen.
Inspiratie & bewustwording rondom zwangerschapscomplicaties
Het boek Queen of Hearts, de kracht van kwetsbaarheid, dient dan ook twee doelen. Aan de ene kant is er het onderzoek, maar daarnaast wil de stichting met dit boek vooral jonge vrouwen en moeders empoweren en inspireren door de bewustwording rondom zwangerschapscomplicaties te vergroten. Want hoe intens de verhalen over de zwangerschap en de periode na de geboorte bij vlagen ook zijn, toch is het de kracht en het positieve perspectief dat overheerst. Zo vat Nanon in haar interview de zwangerschap van haar tweede kindje, na een heftige eerste zwangerschap, als volgt samen: ‘Ik durf te vertrouwen op mezelf. Stel het gebeurt weer; ik weet nu de weg naar buiten.‘ Het boek staat vol met dergelijke, inspirerende uitspraken. Zo besluit Trang haar interview met de woorden: ‘Ik ben meer gaan relativeren. Die kleine laat ons iets moois zien: we hebben aandacht voor elkaar en we zijn er voor elkaar. Ik ben supertrots en dankbaar voor wat mijn man en ik samen gecreëerd hebben.’
Niet alleen ouders, maar ook partners
En hiermee komen we precies bij de boodschap die we met VADER Magazine (en ook ons eigen boek) willen uitdragen, namelijk dat je als moeder én als vader samen het avontuur van ouderschap aangaat. Dat je het écht als team doet. Bij een gecompliceerde zwangerschap of traumatische bevalling is dat teamgevoel nog eens extra belangrijk. In het voorwoord schrijft Rianne Letschert, Rector Magnificus van de Universiteit van Maastricht, het volgende: ‘Een moeizame start heeft een enorme impact op het hele gezin, waarbij de partner zich machteloos kan voelen tijdens een traumatische bevalling, maar ook daarna.’ Ook pleit ze voor een eventueel toekomstig King of Hearts boek, waarbij de rol én de belevingswereld van de partner meer wordt belicht.
Vrouwen en moeders in de spotlight
Een mooi idee voor de toekomst, maar laten we allereerst vooral bewondering hebben voor de prachtige verhalen die de vrouwen in dit boek met ons delen. De meest in het oog springende naam is die van presentatrice Eva Jinek, maar na het lezen van dit boek zou ik alle zes de vrouwen naast elkaar op het hoofdpodium willen plaatsen. Wát een inspiratie en wat schuilt er een kracht in die kwetsbaarheid. Het boek is dan ook een absolute aanrader voor iedere moeder, maar eigenlijk ook voor iedere partner die meer wil weten over, of zich beter wil kunnen verplaatsen in, de belevingswereld van de vrouw en jonge moeder. Queen of Hearts, de kracht van kwetsbaarheid is een boek over veerkracht, rauwe emotie, ambitie en het vertrouwen in een goede afloop. Het biedt herkenning en troost, maar bovenal perspectief en positiviteit. Met dit boek heb je écht iets heel waardevols in handen.
Nieuwsgierig geworden naar de verhalen of ken je iemand aan wie je het boek cadeau zou willen doen? Bestel hier jouw exemplaar van Queen of Hearts, de kracht van kwetsbaarheid. De opbrengsten van het boek komen volledig ten goede aan initiatieven en studies van de Stichting Queen of Hearts.
Geschreven door: Robin van Tilburg