Vader worden: Hoe bereid je je voor op het vaderschap?

Je wordt papa, de wereld staat op zijn kop. En de kans is groot dat je met allerlei vragen zit. Want hoe doe je dat eigenlijk, vader worden? Wat komt er allemaal bij kijken? En wat wordt jouw rol in dit geheel? VADER magazine vroeg andere vaders hoe zij de eerste periode van hun aanstaande vaderschap hebben beleefd. Laat je inspireren!  

Als aanstaande vader bevindt je je als het ware in het luchtledige. Terwijl je partner het kind letterlijk voelt groeien en allerlei lichamelijke en hormonale ontwikkelingen doormaakt, moet jij op jouw eigen manier zien te wennen. En ja, natuurlijk word je gefeliciteerd en wellicht krijg je een boek voor aanstaande vaders, maar de kans is groot dat je daarna nog altijd met vragen zit. Want wat staat er nu eigenlijk te gebeuren voor jou als aanstaande vader?

Wat kun je verwachten als je vader wordt?

Als aanstaande vader kom je terecht in een compleet nieuwe wereld waarvan je niet wist dat die bestond. Een wereld waar iedereen in ‘weken’ praat en verkleinwoordjes aan de orde van de dag zijn. En dacht je bij het woord hydrofiel voorheen aan een voertuig uit een avontuurlijke sciencefiction film? think again! Na het blijde nieuws van de zwangerschap schakelen de meeste aanstaande gezinnen over op de actiestand. Verwoed klussen in de babykamer, speuren naar dé perfecte kinderwagen en 1001 andere zaken die op lijstjes staan en dus afgevinkt moeten worden. Want natuurlijk willen jullie het beste voor je kind. Ondertussen groeit de buik van je partner stug door en moet jij nog altijd zien te wennen aan het idee van vader worden. Dat is niet altijd even eenvoudig en kan gepaard gaan met twijfels en onzekerheden. Hoe zorg je het nu voor dat het voor jou als vader wat meer gaat leven?

Rol van de aanstaande vader tijdens de zwangerschap

Iedere aanstaande vader beleeft deze fase op zijn eigen manier. Voor de één is het besef vanaf het begin al aanwezig, bij anderen duurt het even voordat het spreekwoordelijk kwartje valt. Dat laatste ondervond ook Wouter, die best moest wennen aan het idee. Wouter: ‘Ik merkte dat ik het heel leuk vond om samen spullen te kopen voor de baby en de kinderkamer in orde te maken. Maar echt het besef van vader worden? Dat kwam eigenlijk pas toen ik mijn zoon voor het eerst in mijn armen had.’ Enes had vooral veel baat bij het meegaan naar afspraken: ‘Toen onze zoon op komst was, had ik direct al heel sterk het idee dat ik een actieve rol wilde vervullen. Door mee te gaan naar de verloskundige, werd mijn vaderschap ineens een stuk concreter.’ 

aanstaande vader

Samen naar de verloskundige

De beste manier om te wennen is dan ook door betrokken te zijn bij de zwangerschap, bijvoorbeeld door mee te gaan naar afspraken bij de verloskundige. Niet alleen zie je tijdens de echo je ongeboren kindje en hoor je het hartje kloppen, je kunt er ook terecht met al je vragen. Daarbij is het voor je partner ook een fijn idee dat jullie het echt samen doen. Ook loont het om veel over het thema te lezen, of jezelf op te geven voor een (bevallings)cursus. Dit kan samen met je partner, maar tegenwoordig zijn er ook speciale cursussen alleen voor vaders, zoals ‘Aanpakken voor Aanstaande Vaders’ van verloskundige en trainer David Borman of de praktische videocursus van onze partner Welcome to Mankind. Of vraag vaders in je omgeving naar hun ervaringen. 

Hoe gaan jullie het samen regelen?

De eerste maanden van de zwangerschap staan doorgaans in het teken van lijstjes. Spullen moeten worden aangeschaft, keuzes moeten worden gemaakt, klusjes moeten worden uitgevoerd. Die reflex is volkomen logisch. Toch is het ook goed om elkaar al in een vroeg stadium de vraag te stellen: hoe gaan we het regelen? En in het verlengde daarvan: hoe willen we invulling geven aan het ouderschap? En hoe gaat het in de periode ná de bevalling en het verlof? Hoe beter jullie deze wensen in kaart kunnen brengen, hoe soepeler de overgang van partners naar gezin zal verlopen. Niet voor niets is communicatie één van de belangrijkste pijlers voor een goede start als gezin. Dat is ook wat de (aanstaande) vaders vertellen die zijn geportretteerd in het door VADER Magazine uitgegeven boek Kickstart je Vaderschap.

De voordelen van vaderschapsverlof

Een belangrijk thema om al vroeg in de zwangerschap te overwegen is: wil je gebruik maken van (extra) geboorteverlof ofwel vaderschapsverlof? Deze afweging is natuurlijk voor iedereen persoonlijk, het moet financieel en werktechnisch natuurlijk ook kunnen. Het is de overweging absoluut waard, want vaderschapsverlof heeft eigenlijk alleen maar voordelen voor het gezin. Niet alleen ben je aanwezig om je partner fysiek te ondersteunen na de bevalling, het stelt je ook in de gelegenheid om te bonden met je kind en samen als gezin te wennen aan de nieuwe situatie. Berry (29) merkte vooral dat hij werd gesterkt in zijn vaderschap. Berry: ‘Het vaderschapsverlof heeft mij het gevoel gegeven dat ik als vader van belang ben. Het heeft de band tussen mijn vrouw en mij ook zeker hechter gemaakt. We waren een echt team.’ Ook Enes was blij met zijn keuze voor het verlof: ‘Ik vond het vooral heel mooi om al die eerste keren mee te maken. De eerste keer in bad, eerste keer onder de douche.’ 

Goede start voor je vaderschap

Vaderschapsverlof stelt je in staat om je in de eerste hectische periode volledig op je gezin te kunnen focussen. Mocht je dit overwegen, dan heb je de tijd aan je zijde. Vanaf 1 juli 2020 heb je als vader in Nederland namelijk recht op vijf betaalde verlofdagen, met aansluitend vijf extra weken tegen 70% doorbetaling van het loon vanuit het UWV. Met informatie over vaderschapsverlof, wat het precies inhoudt én hoe je dit aanvraag lees je op de mede voor VADER Magazine ontwikkelde website Vader Zoekt Verlof. Doe er je voordeel mee!

Waarom je als vader direct je rol moet pakken

Papa worden is een haast surrealistische ervaring waarbij je terecht komt in een achtbaan van emoties. Liefde, blijdschap, vermoeidheid en angst: het komt allemaal samen. En allemaal tegelijk. Het voordeel van thuis zijn in de eerste fase is dat je deze emoties een plekje kunt geven en er voor elkaar kunt zijn. Wouter: ‘Vanwege de heftige bevalling had mijn vrouw een paar dagen nodig om bij te komen. Dus die eerste paar dagen stond ik beneden, al dan niet met de kraamhulp luiers te verschonen, mijn dochter in bad te doen en primair de zorg op me te nemen. Na die week kon ik mijn vrouw laten zien hoe je een luier moest verschonen, haha.’ Volgens Enes is het vooral belangrijk om het samen te doen. Enes: ‘Heel eerlijk: de periode na de geboorte is mooi, maar ook heel zwaar. Het is veel eenvoudiger om ’s ochtends je tas te pakken en naar kantoor te verdwijnen. Maar daar gaat het niet om. Het gaat om respect naar elkaar toe en je kunnen verplaatsen in de ander. En als je het samen doet, is het een stuk fijner voor iedereen.’

Afbeelding Vader-baby luier verschonen

Vader en werk: hoe is de verdeling van werk en privé 

Vaderschapsverlof of niet: in de periode nadat je kind is geboren zul je een goede balans moeten zien te vinden tussen werk en privé. Michael James: ‘Voordat mijn dochter werd geboren hebben we onze wensen naar elkaar toe uitgesproken: wat willen we wel en wat willen we vooral niet? Toen wisten we waar we concessies op moesten doen.’ Over de verdeling tussen werk en privé vult hij aan: ‘Wat ons erg heeft geholpen is het maken van duidelijke afspraken over werk, de zorg voor ons kind en het huishouden.’ Enes kan dit beamen: ‘Wat betreft de verdeling van werk en zorg hebben we een goede balans. Doordat ik de eerste periode zo bewust heb meegemaakt, wist ik ook wat er allemaal bij komt kijken en voelde ik ook de drang om ook in de periode erna meer te blijven doen. Doordat we elkaar ruimte geven én gunnen, worden we sterker als gezin.’ Misschien ga je een dag minder werken of kiezen jullie voor een hele andere aanpak. Wat je ook kiest: het allerbelangrijkste is dat jullie allebei gelukkig zijn met de situatie. Een kind gedijt het beste bij ouders die goed in hun vel zitten. Ook hier is communicatie de sleutel tot succes. Blijf met elkaar in gesprek, evalueer tussentijds en vraag wat je voor elkaar kunt doen. Je partner is niet langer alleen je partner, maar ook partner in crime. Samen staan jullie aan het hoofd van jullie eigen BV Gezin. 

Een betrokken vader worden én blijven

We begonnen dit artikel met de vraag: hoe doe je dat, vader worden? De conclusie is wellicht een beetje flauw, maar wel waar: vader worden is iets wat je moet ondergaan. Je weet namelijk nooit precies wat er met je gebeurt totdat het kindje daadwerkelijk in je armen ligt, zoals bij Michael James: ‘Ik werd totaal overvallen door de allesomvattende liefde die ik voelde op het moment dat ik mijn kind voor het eerst vasthield.’ De eerste periode als vader kan overweldigend aanvoelen en maakt je bij vlagen onzeker. Weet dat dit normaal is. Gun jezelf de tijd om aan het idee en je nieuwe rol te wennen. Wees aanwezig, zowel fysiek als emotioneel. Breng veel tijd met je kind door en bouw een hechte band op met je baby. Blijf in gesprek met je partner en geniet met volle teugen van de mooiste rol die je ooit zult spelen: die van vader. 

Wil je meer lezen over aanstaand vaderschap of je voorbereiden op het avontuur dat vaderschap heeft? Kickstart je Vaderschap is dé inspratiegids voor aanstaande vaders. Met inspirerende verhalen van vaders, belangrijke thema’s rondom zwangerschap en geboorte en praktische tips is Kickstart je Vaderschap hét vertrekpunt om je voor te bereiden op de mooiste rol die je ooit zult vervullen. Na het lezen weet je waarom dat zo belangrijk is. Bestel het boek nu tijdelijk zonder verzendkosten!

Deel dit artikel:

Dit item bevat de vader thema's:

Plaats een reactie

Artikel items met hetzelfde thema

maternal gatekeeping

Maternal gatekeeping en de vaderrol bij opvoeding

Maternal gatekeeping is een fenomeen dat zich vaak kort na de geboorte van een baby aandient en waardoor je als kersverse vader misschien niet altijd de rol pakt die je ...

Waarom het goed is als je als vader voorleest

We weten natuurlijk al jaren dat voorlezen een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen. Maar wist je dat als een vader voorleest, dat nog eens extra voordelen met ...
betrokken vaderschap

Betrokken vaderschap: dit zijn de voordelen

Wat is betrokken vaderschap en waarom is het zo belangrijk? En hoe word je dat eigenlijk, een betrokken vader? In dit artikel onderzoeken we wat de voordelen van betrokken vaderschap ...
vader dochter quality time

Column Armand: Je snapt het pas als je zelf vader bent

In de reeks 'genieten van het vaderschap' geeft Armand Sag wekelijks een inkijkje in zijn leven en vaderschap. Ook reflecteert hij op de rol die de vader in onze samenleving ...

Vader worden en niet getrouwd? Hier moet je op letten!

Als je vader wordt ben je in Nederland niet automatisch ook de juridische vader van je kind. Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap met de moeder ...

Omgaan met een miskraam: hoe doe je dat als vader?

Een miskraam: het is iets wat je als aanstaande vader nooit hoopt mee te maken, maar ongeveer tien procent van alle zwangerschappen mondt uit in een miskraam. Zelf dacht ik ...
aandacht voor je kind

Papa zijn: zó heb je als vader en kind samen een leuke dag!

Een aanwezige en betrokken papa zijn: dat is mijn uitgangspunt sinds ik vader ben geworden. Maar ja, écht aandacht voor je kind hebben, hoe doe je dat als je nog ...
vader dochter quality time

Column Armand: Je snapt het pas als je zelf vader bent

In de reeks 'genieten van het vaderschap' geeft Armand Sag wekelijks een inkijkje in zijn leven en vaderschap. Ook reflecteert hij op de rol die de vader in onze samenleving ...

Vader worden en niet getrouwd? Hier moet je op letten!

Als je vader wordt ben je in Nederland niet automatisch ook de juridische vader van je kind. Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap met de moeder ...

Dit vind je vast ook interessant

vader dochter quality time

Column Armand: Je snapt het pas als je zelf vader bent

kledingmerk voor vaders

Hét kledingmerk voor vaders: Daddycoolsquad

cursus voor aanstaande vaders

De cursus voor aanstaande vaders van David Borman